Postoperatieve richtlijnen

Hierbij bezorgen wij u enkele praktische richtlijnen voor het goede verloop na de dagbehandeling. Als u na het lezen nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw behandelend arts of met het dagziekenhuis.

Op de dag van de operatie kunt u zich slaperig of wat duizelig voelen door de verdoving. Gewoonlijk zijn deze symptomen van voorbijgaande aard.
Bij misselijkheid of braken kunt u een middel tegen braken nemen (bv. Motilium® suppo’s of siroop).

Pijn

Bij pijn neemt u een pijnstiller: een klassiek hoofdpijnmiddel (paracetamol, bv. Dafalgan®, Perdolan®) of bij heviger pijn een reumamiddel (ibuprofen, bv. Brufen®; niet nemen bij vroeger maaglijden). Zo nodig mogen beide samen gebruikt worden. Let er wel op dat u minstens vier uur tussen elke inname laat.

Voeding

Als u zich niet misselijk voelt, mag u ’s avonds een lichte maaltijd nemen. De dag na de ingreep neemt u uw normaal eetpatroon weer op. Wij raden u af om de eerste 24 uur na de ingreep alcohol te drinken.

Wondverzorging

Als u een verband hebt, laat u dat ter plaatse tot de controle van de chirurg of huisarts, tenzij u andere instructies kreeg. Als het toch vroeger loskomt, brengt u een steriel verband aan zonder de wonde aan te raken. Zo voorkomt u infecties.

Om een bloeding te stelpen kunt u best een drukverband aanleggen of een zuiver washandje met ijs op de wonde leggen. Leg het ijs niet rechtstreeks op de huid om een brandwonde te voorkomen. Als u de bloeding niet kunt stoppen, neemt u contact op met de arts, het dagziekenhuis of de dienst spoedgevallen.

Werk- of schoolhervatting

Vraag aan de behandelend arts een briefje voor uw werkgever of voor de school.

Bij problemen

Bij eventuele problemen zoals aanhoudend bloedverlies, blijvende misselijkheid, braken of overdreven pijn neemt u contact op met uw huisarts of met uw behandelend chirurg.

In dringende gevallen kunt u contact opnemen met:

  •     het dagziekenhuis (van 07 tot 20.30 uur), tel. +32 3 443 48 90
  •     de spoedgevallendienst van het ziekenhuis tel. +32 3 443 39 00